Skip to main content
Verhaal

Ik heb helemaal geen tijd om te sporten

By 9 april 2024april 22nd, 2024No Comments7 min read

Van: ‘Ik heb helemaal geen tijd om te sporten’
Naar: ‘Dankzij het sporten kan ik alles blijven doen wat ik wil!’

Weet je wat mij vooral heeft getriggerd om af te vallen en meer te gaan bewegen? Het stoppen met roken! Ik was altijd een gezelligheidsroker; Feestje, drankje, sigaretje, misschien herken je het wel. Ik had al enkele stoppogingen gedaan. Toen kwam in maart 2020 de corona-crisis en het was even gedaan met feesten. Ik dacht bij mezelf: “Laat ik van de nood een deugd maken. Dit is jouw moment om te stoppen, Juul. Nu er geen feestjes zijn, kom je niet gemakkelijk in de verleiding, dus pak je kans, dit is het juiste moment.”

Met behulp van een app en de nodige wilskracht ben ik gestopt met roken. Maar één ding was voor mij erg belangrijk. Ik kan wel stoppen met roken, maar ik wil niet nog zwaarder worden!!! En eigenlijk zou ik ook graag mijn conditie verbeteren. Ik deed mezelf als beloning voor het stoppen een fitbit watch cadeau. Ik lette een beetje op mijn voeding en ging mondjesmaat een beetje sporten thuis. Plankje, oefeningetje, wandelingetje, zelfs een paar keer wat op en neer gerend. Dat heeft er wel voor gezorgd dat ik niet ben aangekomen door het stoppen met roken. Ik was na een jaar zelfs een paar kilootjes kwijt. Maar dit zette geen zoden aan de dijk. Dit duurde me toch te lang.

Na je 50e wordt het helemaal lastig zeggen ze. Het is nu of niet meer. Maar wat? Wat moet ik gaan doen? Wat past bij mij? En wat past bij mijn thuissituatie? Al surfend over het internet kwam ik op de website van “MoveToo Personal Training”. Alles op de site sprak me meteen aan. Recensies gelezen, succesverhalen gelezen, wouw! ‘De afvalrace, durf jij het aan?’ stond er ineens. Vrij impulsief vulde ik het contactformulier in. Het voelde gewoon goed. En je moet altijd je hart volgen, niet? Inmiddels weet ik dat het een heel, heel, heel goede keuze is geweest om op dat moment mijn hart te volgen. Steeds meer kom ik erachter dat deze keuze belangrijk of zelfs noodzakelijk was! Ik maak lange dagen in mijn eigen bedrijfje, de minicamping.

De laatste jaren was de combinatie van werk, gezinsleven en verenigingsleven vooral fysiek best zwaar voor mij. Daarom dacht ik ook altijd dat ik helemaal geen tijd had om te sporten. Doordat ik druk aan het werk was, nam ik overdag vaak te weinig tijd om te eten. Dat haalde ik dan ’s avonds wel weer in. Edwin leerde mij om heel bewust te eten op de tijdstippen dat je de calorieën verbruikt, en ook vooral de goede tussendoortjes niet over te slaan. “Je moet je motor aan de gang houden en je brandstof op peil houden.” Dit zorgde er niet alleen voor dat ik afviel, maar het zorgde er ook voor dat ik beter voor mezelf zorgde en gedurende de dag op tijd mijn rustmomentjes had.

Ook gaf hij mij een trainingsschema om te gaan joggen. Helemaal onderaan begonnen, met een interval van 8 keer 30 seconden joggen en 30 seconden wandelen. De eerste keren dat ik ging joggen, koos ik een verlaten bospad. Ik wilde echt niet dat iemand me zou zien stuntelen! Al vrij snel merkte ik dat ik het joggen eigenlijk best wel leuk vond. Het was weer zo’n momentje voor mezelf. En wat is een rondje rennen, ook al was het klein, lekker om je kop leeg te maken! Het was alsof er iemand op RESET drukte; ik kon er naderhand weer helemaal fris en fruitig tegenaan. Bovendien kon ik dit doen op de momenten dat het mij goed uitkwam. Bij ieder rondje dat ik rende was ik in gedachte al bij de volgende. “Wat gaaf dat ik straks 10 minuten aan een stuk kan rennen!” Dat denk ik nu nog steeds. Ik kan niet wachten totdat ik een 10 kilometer trail loop!

Wat ook echt helemaal goud is aan de coaching bij “MoveToo Personal Training” is de begeleiding via Whatsapp. Heb je vragen, heb je twijfels, heb je aanmoediging of advies nodig, Edwin is er voor je. Die persoonlijke aandacht voor jou, ja dat is een hele grote meerwaarde. Het geeft je het vertrouwen om door te gaan en vol te houden. Toen ik in mei 2021 een aantal verjaardagen en familiefeestjes achter elkaar had, zat ik toch wel even in de rats. “Kan ik dit wel? Wat nou als ik terugval in oude gewoontes?” De woorden van topcoach Edwin: “Zeker gaat je dat lukken. Je staat er goed in momenteel! Blijf lekker je ding doen en geniet van tijd tot tijd ook gewoon. Je kunt niet overal aan meedoen maar af en toe mag je best de teugels eens laten vieren!”

GOUD, precies wat ik nodig had. 1 keer per week ga ik naar Breda voor een personal training. Een combinatie van core-, kracht- en conditietraining. Die trainingen zijn heel afwisselend, altijd uitdagend, en daardoor nooit saai. Alle spiergroepen komen aan bod. Je bemerkt de vooruitgang zo goed aan je lijf. Die trainingen maken wel het verschil. Aan het begin van dit avontuur bij “MoveToo Personal Training” kreeg ik een nulmeting en diezelfde meting hebben we een half jaar later, aan het einde van het traject wederom gedaan.

Resultaat na 6 maanden

21,7 kilo afgevallen, dankzij de geweldige training en begeleiding van “MoveToo Personal Training” heb ik bijna alleen maar vetmassa verloren. Mijn BMI stond in het rood en is nu hartstikke groen, evenals mijn vetpercentage. Mijn middelomtrek is 21 cm afgenomen. Mijn conditie is van ronduit slecht naar het op een na hoogste niveau gegaan.

Mijn metabolische leeftijd is van +14 jaar naar in werkelijkheid en nu ben ik 7 jaar jonger! Das nog eens een verjongingskuurtje hè!

En het heeft me zoveel meer gebracht dan dat. Ik dacht altijd dat ik geen tijd had om te sporten, maar nu moet ik beamen dat ik dankzij het sporten alles kan blijven doen wat ik wil. De combinatie werk, gezinsleven en verenigingsleven voelt niet meer zwaar voor mij. Ik bruis van de energie. Door meer aandacht aan mezelf te besteden, heb ik het afgelopen half jaar ook geleerd om betere keuzes voor mezelf te maken.

Kleine ongemakken die we allemaal wel eens hebben omdat je geen 18 meer bent? Ze zijn als sneeuw voor de zon verdwenen! Leeftijd speelt geen doorslaggevende rol, je algehele gesteldheid wel. Ik heb Edwin toegevoegd aan de lijst met personen die iets hebben toegevoegd aan mijn leven, een belangrijke positieve bijdrage.

Edwin heeft er voor gezorgd dat ik mijn gezondheid weer terug heb. Dit had ik echt niet alleen gekund. En gezondheid is zonder twijfel een van de belangrijkste voorwaarden voor een goed leven. Ik ben Edwin van “MoveToo Personal Training” dan ook eeuwig dankbaar!

Julia E.